Rolády
VÝBORNÁ ROLÁDA SE ŠLEHAČKOU:
200g moučkového cukru, 5 vajec, 2 lžíce
kakaa, 1/4 litru šlehačky, ovoce. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků, ušleháme
žloutky s cukrem do pěny a pomalinku vmícháme do připraveného sněhu. Nakonec
opatrně vmícháme kakao. Na plech dáme alobal vymazaný sádlem a těsto rozetřeme.
Po upečení stočíme roládu i s alobalem a necháme vychladnout. Roládu roztočíme,
naplníme tuhou šlehačkou a kousky ovoce (čerstvé nebo kompotované), znovu
stočíme a dáme do lednice ztuhnout.
ROLÁDA:
4 žloutky, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce
teplé vody, 2 lžíce oleje. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme
vodu a olej. Společně prosijeme 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci polohrubé mouky,
1 lžíci mletých ořechů, trochu vanilkového cukru, na špetku nože prášku do
pečiva. Pomalu sypeme do žloutkové směsi a opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků. Na
plech položíme pečicí papír, vymažeme tukem, posypeme polohrubou moukou a
rozetřeme rovnoměrně těsto. Pečeme v dobře vyhřáté troubě do zlatova. Teplý
piškotový plát smotáme i s papírem a necháme vychladnout. Vychladlý potřeme
máslovým krémem a svineme. Krém: 250g moučkového cukru, 250g tuku (Hera,
máslo), trochu vanilkového cukru, 3 lžíce uvařeného pudinku. Máslo utřeme s
tukem do pěny a postupně zašleháme vychladlý pudink.
ROLÁDA Z LUKANY:
400g hladké mouky, 250g tuku Lukana, 10
lžic studené vody, špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme 20 minut v chladu
odpočinout. Rozdělíme na 4 díly, každý vyválíme a naplníme různými nádivkami.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
RYCHLÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA:
150g polohrubé mouky, 100g moučkového
cukru, 5 vajec. Celá vejce s cukrem našleháme do pěny, postupně zašleháváme
mouku. Na plech položíme pečicí papír vymaštěný máslem a rozetřeme těsto.
Pečeme krátce ve vyhřáté troubě do slabě růžova, nesmí se vysušit. Upečený plát
posypeme moučkovým cukrem a vyklopíme na čistou utěrku. Opatrně stáčíme,
odstraňujeme papír. Rozvineme a znovu svineme ještě 2x, aby se roláda
"vypařila". Stočenou pak necháme vychladnout. Rozvineme, potřeme
marmeládou nebo krémem a svineme do rolády.
PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S ANANASEM:
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce
moučkového cukru, 3 vejce, vanilkový cukr. Vejce ušleháme s cukrem, vmícháme
mouku. Těsto nalijeme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10
minut. Po upečení rychle srolujeme i s papírem, po chvilce rozbalíme a papír
odstraníme. Potřeme ušlehanou šlehačkou a posypeme kousky nakrájeného a
okapaného ananasového kompotu. Svineme a dáme do ledničky ztuhnout.
RYCHLÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA:
4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce
kakaa. Cukr utřeme se žloutky a kakaem do husté pěny a vmícháme sníh z bílků.
Na plech položíme alobal, potřeme tukem, posypeme moukou a nalijeme těsto. V
předehřáté troubě pečeme asi 7 minut. Po mírném zchladnutí překlopíme na utěrku
posypanou moučkovým cukrem. Potřeme náplní (nejlépe ušlehanou šlehačkou) a
opatrně svineme.