Dorty s ovocem
BANÁNOVÝ DORT:
5 lžic hladké mouky, 2 lžíce hrubé mouky,
120g moučkového cukru, 50g tuku, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 1 bílek, 1 rovná
lžička prášku do pečiva. Tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme
žloutky. Do pevného sněhu z bílků přidáme zbytek cukru a vyšleháme do husta.
Lehce vmícháme do žloutkové pěny společně s moukou prosátou s kakaem a práškem
do pečiva. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Upečeme v
mírně vyhřáté troubě.Vychladlý dort rozkrojíme na 2 kola. Jeden díl vložíme
zpět do dortové formy a potřeme kakaovým krémem. Ve 3 dl mléka rozmícháme 1
vanilkový pudink, uvaříme hustý pudink a vychladíme (často mícháme). Ve 2
lžících mléka svaříme 2 lžíce kakaa, vychladíme. Vlažný pudink šleháme ve
šlehači se 120g moučkového cukru a 1 vanilkovým cukrem. Přidáme 200g změklého
másla, 1 vejce a vyšleháme. Nakonec zašleháme kakao. Do krému klademe kolečka
banánu, vrstvu kulatých piškotů namočených ve směsi svařeného mléka s rumem.
Zatřeme kakaovým krémem a přiklopíme druhou polovinou dortu, necháme v chladu
ztuhnout do druhého dne. Pak vyjmeme z formy, potřeme povrch i boky dortu
krémem a ozdobíme (kolečky banánu, marcipánem, apod.).
PIŠKOTOVÝ
JABLEČNÝ DORT:
Rozvaříme 500 - 700g jablek (oloupaných a
nakrájených na kousky) se 2 dl vody. Podle potřeby osladíme, přidáme kousek
skořice. Ve 2 dl studené vody rozmícháme vanilkový pudink, nalijeme do
podušených jablek a 2 minuty povaříme. Dortovou formu vyložíme i po obvodu
kulatými dětskými piškoty. Jablečný pudink opatrně nalijeme na piškoty,
posypeme nasekamými ořechy a necháme ztuhnout. Místo jablek můžeme podusit
nakrájenou dýni, meruňky.
DORT PAVLOVA:
1 šálek krystalového cukru, 1 polévková
lžíce škrobové moučky Maizena, 1 lžička citronové šťávy, 4 bílky, 1 šlehačka,
špetka soli, 300g čerstvého nebo mraženého ovoce. Z bílků a trochy soli
ušleháme tuhý sníh, postupně přisypáváme cukr a šleháme do rozpuštění cukru.
Zbytek cukru (asi 70 ml) smícháme s Maizenou, přikápneme citronovou šťávu a
lehce vmícháme do sněhu. Na voskovaný papír (nebo pečicí) naznačíme kruh o
průměru 23 cm, vymažeme máslem a posypeme Maizenou. Rozetřeme bílkovou hmotu,
uhladíme a zvolna pečeme hodinu při 125°C. Vypneme troubu, dort necháme v
troubě vychladnout. Pak potřeme po povrchu i po stranách velmi lehce ušlehanou
oslazenou šlehačkou. Bohatě ozdobíme ovocem (maliny, borůvky, půlměsíčky kiwi).
JABLEČNÝ
PUDINKOVÝ DORT:
400g nastrouhaných oloupaných jablek, 4
lžíce cukru, 1 dl vody. Jablka svaříme s vodou a cukrem doměkka. Ve 2 dl vody
rozmícháme 2 vanilkové pudinky, přilijeme k jablkům a 2 minuty povaříme. Do
dortové formy naskládáme na dno dětské piškoty namočené v mléce ochuceném
trochou rumu, zalijeme jablečnou směsí, položíme piškoty a znovu zalijeme.
Necháme v chladničce do druhého dne vychladnout, zdobíme šlehačkou.
SMETANOVÝ
DEZERT S JAHODAMI:
400g jahod, 120g moučkového cukru, štáva z
1 citronu, 1 šlehačka, 1 sáček želatiny Labelo. Želatinu rozpustíme ve vodě
podle návodu (asi 1 dl horké vody). Jahody rozmixujeme s cukrem, citronovou
šťávou, rozpuštěnou želatinou a vmícháme ušlehanou šlehačku. Chlebíčkovou formu
vyložíme fólií, nalijeme jahodový krém a necháme v chladu ztuhnout. Zdobíme
šlehačkou a jahodam.
PUDINKOVÝ DORT
S BANÁNY:
250g hladké mouky, 50g moučkového cukru,
100g másla, 1 vejce. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme do kruhu,
vložíme do dortové formy tak, aby 2 cm přesahovalo přes okraj. V dobře vyhřáté
troubě upečeme, přesahující těsto odřízneme. Nad parou necháme změknout 100g
mléčné čokolády, smícháme s trochou rumu a 1 lžící vody. Rozetřeme na upečené
těsto poklademe rozpůlenými banány. V 1 litru mléka rozmícháme 2 vanilkové
pudinky, 70g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček čirého dortového želé. Za
stálého míchání uvedeme do varu. Odstavíme, vmícháme ušlehaný sníh z bílků a
nalijeme na banány. Necháme v chladu ztuhnout, posypeme nastrouhanou čokoládou.
ROLÁDOVÁ BOMBA
S OVOCEM:
Upečeme klasickou piškotovou roládu,
potřeme ji džemem, svineme a necháme vychladnout. Roládu nakrájíme na plátky,
vyložíme jimi hlubokou skleněnou mísu. Zalijeme tvarohovým krémem, povrch
zakryjeme plátky rolády. Do trochy vlažného mléka namočíme 2 lžíce želatiny.
Utřeme 250g tvarohu s 1 zakysanou smetanou, 3 lžícemi krupicového cukru, 1
vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštenou želatinu, nakrájené ovoce (čerstvé nebo
kompotované) a 1 ušlehanou šlehačku. Necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním
"bombu" vyklopíme na plochý talíř a krájíme.
JABLKOVÝ DORT:
200g ml.cukru, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa –
třeme, přidáme 300g jemně nastrouhaných jablek, 70g krupice, 1 prášek do peč,
sníh z bílků. Upečeme.