Langoše
SMETANOVÉ
LANGOŠE:
1 kg hladké mouky, 2 vejce, 1 zakysaná
smetana, 1 kostka droždí, 1/2 litru mléka. V mléce necháme vzejít kvásek.
Zaděláme s moukou, vejci, smetanou, lehce osolíme. Vypracujeme hladké těsto,
necháme vykynout a 2x znovu propracujeme. Lžící nabíráme kousky těsta, na
pomoučeném vále prsty vytáhneme do kulaté placky. Ihned smažíme v rozpáleném
tuku. Usmažené potíráme na slano - česnekem rozetřeným se solí, nastrouhaným
sýrem, na sladko - různou marmeládou nebo jen pocukrujeme.
JOGURTOVÉ
LANGOŠE:
1 kg hl.mouky, 2,5 dl jogurtu, 1/2 l
mléka, 4 lžíce oleje, 40g droždí, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli - zaděláme
husté těsto ( kvásek neděláme). Rozdělíme na polovinu a dáme do větších sáčků,
aby mohlo těsto kynout - na 24 hod. do lednice. Potom podle potřeby odkrajujeme
kousky těsta, tvarujeme placky, které smažíme na tuku. Podáváme s česnekem
utřeným se solí, strouhaným sýrem nebo nasladko s jogurtem a marmeládou.
SMETANOVÉ
LANGOŠE:
Den dopředu si připravíme těsto: 200 ml
mléka, 50g kvasnic, trocha cukru - kvásek. Po vykynutí přidáme 1 kg hl.mouky, 2
vejce, 200 ml mléka, 4 lžičky soli. Vypracujeme těsto, vložíme do sáčku a dáme
do lednice ( vydrží v lednici 3 - 4 dny). Mastnýma rukama uděláme 20 bochníků,
které necháme chvíli vykynout. Vytahujeme tak, aby vznikl kruh, který usmažíme
na oleji. Hotové langoše potřeje utřeným česnekem se solí,( přidáme trochu
vody), kysanou smetanou a posypeme strouh. sýrem. Můžeme přidat kečup.