Květák
KVĚTÁKOVÁ
SCHOVANKA:
150g plátků anglické slaniny, 1 červená
paprika, 1 zelená paprika, 2 vejce, 100g sýra Eidam, 50g sýra Niva, 1,5 dl
smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, mletý pepř, sůl. Každou růžičku syrového
květáku zabalíme do plátku slaniny a položíme do máslem vymazaného pekáče.
Posypeme nakrájenými paprikami a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci,
osolíme, opepříme a posypeme nastrouhanými sýry. Zvolna zapékáme.
KVĚTÁKOVÁ
BOMBA:
Květák uvaříme ve slané vodě téměř
doměkka, opatrně rozebereme na růžičky. Sójovou šunku uvaříme podle návodu.
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Na dno položíme vrstvu
květáku, osolíme, opepříme, zakryjeme vrstvou sójové šunky, poklademe kolečky
nakrájených rajčat. Posypeme kořením "DELIKATES", strouhaným sýrem a
zalijeme rozšlehanými vejci. Upečeme v troubě do zlatova.
KVĚTÁKOVÝ
NÁKYP:
Do poloměkka uvařený květák nakrájíme na
malé kousky. Utřeme 150g másla se solí a 4 žloutky, přidáme květák, 100g
strouhaného sýra, strouhanku na zahuštění. Dobře promícháme a opatrně do směsi
vpracujeme ušlehaný sníh z bílků. Směs dáme do dobře máslem vymazané a
strouhankou vysypané zapékací mísy a do zlatova upečeme.
KVĚTÁKOVÝ
KARBANÁTEK SE SÝREM A ŠUNKOU:
1 menší květák, 50g strouhaného sýra, 50g
šunkového salámu, 1 vejce, sůl. Květák uvaříme ve slané vodě, rozmačkáme,
přidáme nastrouhaný sýr, nakrájený salám, vejce. Promícháme a vytvarujeme malé
karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku do
zlatova.
KVĚTÁKOVÉ
SMAŽENKY:
100 - 150g salámu, 4 vejce, 1 lžíce oleje,
hladká mouka, mletý pepř, sůl. Ze žloutků, mléka, oleje, mouky, pepře a soli
vymícháme těstíčko. Přidáme na kostičky nakrájený salám a na kousky nakrájený
uvařený květák. Lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Malou naběračkou lijeme
těsto na rozpálený tuk (olej), rozetřeme na placičky a po obou stranách
usmažíme.
KVĚTÁKOVÉ
PLACKY:
Syrový květák nastrouháme na větším
struhadle, přidáme 3 žloutky, 3 - 4 lžíce hrubé mouky (podle počtu žloutků),
sůl, koření podle chuti a nakonec tuhý sníh z bílků. Smažíme na větším množství
tuku malé placky.
KVĚTÁKOVÉ
KARBANÁTKY S NIVOU:
Jeden menší květák rozmačkáme vidličkou
nebo nastrouháme nahrubo. Přidáme 2 lžíce másla utřeného s trochou strouhanky,
6 lžic strouhanky zvlhčené mlékem, 2 vejce, mletý pepř, lžičku worcesterové
omáčky a 100g (i více) strouhané Nivy. Dobře promícháme, podle potřeby osolíme
nebo přidáme trochu strouhanky. Tvoříme malé karbanátky, obalíme je ve
strouhance a smažíme na oleji.
ZAPEČENÝ
KVĚTÁK SE SÝREM:
Uvařený květák nadrobno nasekáme, osolíme
a opepříme. Promícháme se strouhaným sýrem a syrovým vejcem. Dáme do máslem
vymazané zapékací misky (pekáčku) a v horké troubě
ZAPEČENÝ
KVĚTÁK S PÓRKEM:
1 květák, 1 pórek, 100g strouhaného sýra
Ementál, 2 dl mléka, 3 rovné lžíce másla. Syrový květák rozebereme na růžičky a
povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Do máslem vymazané zapékací mísy
rozložíme uvařený květák. Posypeme nakrájeným pórkem a zalijeme sýrovou
omáčkou. V teplém osoleném mléce necháme rozpustit polovinu sýra, opepříme a
ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Nalijeme na připravenou zeleninu,
posypeme zbytkem sýra a zapékáme asi 15 minut ve vyhřáté troubě.
SALÁT Z
KVĚTÁKU:
1 uvařený květák, 1 cibule, 2 vařená
vejce, tvrdý sýr, tatarská omáčka. Květák rozebereme na růžičky, osolíme.
Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájená vejce, na kostičky nakrájený sýr (nemusí
být). Vše promícháme a spojíme tatarskou omáčkou.
ZAPEČENÝ
KVĚTÁK S NIVOU:
100g sýra Niva, 3 vejce, 1 dl zakysané
smetany, 2 lžíce hrubé mouky, nasekaná petrželka. Květák uvaříme do poloměkka,
rozebereme na růžičky. Zapékací mísu vytřeme tukem, vysypeme strouhankou a
naplníme květákem. Ze žloutků, zakysané smetany, nastrouhaného sýra a mouky
vymícháme těstíčko. Přidáme ušlehaný sníh z bílků a petrželku. Nalijeme na
květák a ve vyhřáté troubě zvolna upečeme. Před dopečením posypeme trochou
sýra. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
ZAPEČENÝ
KVĚTÁK SE ŠUNKOU:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka.
Dáme do zapékací mísy vymazané máslem, poklademe plátky šunky, zalijeme 1 dl
kysané smetany rozmíchané se 3 vejci. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme
dorůžova. Během pečení občas pokapeme máslem.
KVĚTÁK V
SÝROVÉM TĚSTÍČKU:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka,
rozebereme na růžičky a obalujeme v sýrovém těstíčku. Rozšleháme žloutky s
trochou mléka, hladkou moukou, strouhaným sýrem, solí, 1 lžící oleje. Nakonec
vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Smažíme v rozpáleném tuku.
KVĚTÁK S
OŘECHOVOU MŇAMKOU:
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na
rozpuštěném másle opražíme dozlatova 100g burských oříšků nahrubo nasekaných
(mohou být i kešu nebo piniové), dochutíme 1 lžičkou kari koření, zakápneme
worcesterem. Květák přelijeme ořechovou mňamkou a podáváme s novými brambory.
Malé brambůrky dáme i se slupkou na pánev vymaštenou olejem. Osolíme, posypeme
nasekanou petrželkou s rozmarýnem a pod poklicí pečeme 35 minut. Občas pánví
zatřeseme.